פרויקט שיפוץ בניין מגורים הוא משימה מאתגרת לדיירים ולוועד. בצד היתרונות הברורים של שדרוג סביבת החיים ואיכותה והשבחת ערך הנכס, יש לא מעט אתגרים להתמודד איתם. גיוס כל הדיירים להסכים, הסכמות לעניין תוכנית השיפוץ ותקציבו, איסוף הכספים מהדיירים וניהול חיי שיגרה במשך מספר חודשים באתר בנייה פעיל. אתם לא הראשונים לעשות זאת, ויש לא מעט דוגמאות של בנינים ודיירים שעשו שיפוץ בניין מוצלח והגיעו אל המנוחה והנחלה בשלום.
סבלנות, יסודיות, וההפנמה שכולם צריכים לחיות עם כולם גם אחרי השיפוץ יסייעו גם לכם לעבור את השיפוץ בשלום. שיפוץ בניין למי שאינם אנשי מקצוע ומעורבים באחד כזה אחת לכמה עשרות שנים, לכן, נמליץ לעשות שימוש באנשי מקצוע כמו, מהנדס, אדריכל ומפקח בנייה כבר משלב הראשוני של הבדיקות והחלטות ראשוניות, בכדי לעשות כמה שפחות טעויות נפוצות. בתחילה, ההוצאות האלה נראות מיותרות ומוגזמות, עם זאת, הניסיון מוכיח כי אלו ה"כספים" הקטנים, ביחס להיקף פרויקט השיפוץ, ועל אחת כמה וכמה במידה ויש טעות, או חריגה בבנייה שניתן היה למנוע בזכות אחד מהם. בקיצור, "זול" יכול לעלות לכם ביוקר. צריך לזכור שפרויקט שיפוץ בניין קורה אחת לכמה עשרות שנים, בד"כ, עלותו עשרות אלפי שקלים לדייר לכל הפחות והוא נמשך מספר חודשים. טעות, תקלה, או חריגה בשל היעדר תכנון, או פיקוח מקצועי, יכולים לייקר את הפרויקט בעשרות אחוזים, להאריך אותו בחודשים וחריגות וטעויות שלא ניתן לתקן, ילוו אתכם עד השיפוץ הבא. שווה לכם?
ההחלטה המשמעותית ביותר, עבור הצלחת שיפוץ בניין המגורים שלכם, תהיה בחירת הקבלן כמובן. במאמרים אחרים עסקנו פעם ופעמיים בדרכים השונות לבחור את קבלן השיפוץ המיועד. זו החלטה חשובה ומשמעותית וכדאי לעשות אותה בכובד ראש וביישוב הדעת וכמובן, מומלץ מאוד, בליווי אנשי מקצוע בלתי תלויים מטעמכם.
היום נעסוק בנושא האחריות של הקבלן במהלך השיפוץ ולאחריו. כמובן שלשלב הזה ליווי עו"ד מטעמכם, המתמחה בהסכמים כאלה, יבטיח הסכם התקשרות הדואג ומבטיח את הזכויות והאינטרסים שלכם.
את נושא האחריות יש להפריד לשני חלקים, הראשון תוך כדאי ביצוע השיפוץ והשני בגמר העבודה ומתן אחריות מלאה על סעיפי השיפוץ לתקופה מוגדרת מראש.
במהלך שיפוץ בניין ישנם הרבה תקלות לא צפויות שאת האחריות על תיקונם צריך להסדיר מראש עם הקבלן במסגרת הסכם ההתקשרות.
לדוגמה, הוחלט לבצע פתח לדלת חדשה, סביר להניח שהקבלן בירר עם הוועד האם ידוע להם על צנרת מים, או חשמל, אשר יכולים לעבור בקירות ולוועד אין מושג. במהלך העבודות פוגעים בקו מים, האם אחריות התיקון והעלות יהיו על הקבלן או שיבקש מהוועד תשלום נוסף עבור התיקון ?
או לדוגמה, נניח שסוכם על הוספת מרפסות שמש מבטון, ובמהלך הבנייה מתגלה ששלד הבניין אינו חזק דיו לשאת את מלוא כובד המשקל של המרפסות ויש לצקת עמוד תמיכה, או שניים נוספים, לתמוך במרפסות, מי נושא בעלויות הנוספות?
לא תמיד ניתן לתת מענה, או פיתרון מראש על כל סוגיה ועניין, אך קבלן מנוסה ייתן הצעת מחיר "בלי הפתעות ושינויים" ועוד פרק נפרד של "הפתעות ושינויים שכיחים" כך שלוועד יהיה מושג לגבי עלות השיפוץ עם ובלי חריגות. וכמובן יש להתייחס בהסכם עם הקבלן לתקלות וטעויות נפוצות ומראש להגדיר תחומי אחריות בכדי להימנע מאי הבנות ו/או הסכמות ככל הניתן.
אחריות הקבלן לאחר השיפוץ חייבת להיות כתובה ומאוד ברורה ומפורטת לגבי הסעיפים באחריות הקבלן. לרוב יהיה הקבלן אחראי לתיקון כל תקלה אשר נגרמה משימוש בחומרים, או עבודה לא תקינים. משך תקופת האחריות תלוי בגודל השיפוץ והתיקונים שבוצעו. לרוב נהוג לסכם על שנת אחריות (מוכרת יותר כ "שנת בדק") ובשיפוצים גדולים, מקובל גם, שהלקוח משאיר בידיו סכום כסף (לרוב 2-3%) מהעלות הכוללת של השיפוץ. כעבור שנה נפגשים עם הקבלן, ולאחר הסדרת ההשלמות, הליקויים והתיקונים, במידה והיו, מעברים את היתרה בהתאם לסיכום בין הצדדים בצורה מלאה או חלקית.
אחריות שווה כסף, ולכן כדאי לנהל את החלק הזה בצורה זהירה וקפדנית בכדי לא להתאכזב, או להיפגע, ולסיים את השיפוץ בחיוך ובלחיצת יד.