בניינים ישנים במיוחד, כאלו שעברו תהליכי בלייה חמורים, או חשופים במיוחד לפגעי מזג האוויר, כמו בנייני לחוף הים, יכולים לקבל, לאחר ביקורת מהרשות המקומית, צו מבנה מסוכן. על ועד הבית לפעול מיידית לצורך תיקון הליקויים, גם מבחינה בטיחותית, וגם, בכדי להימנע מהחמרה של המצב, עד כדי צו פינוי והריסה. על הועד לפעול ב 3 שלבים ברורים, בכדי להימנע מטעויות ולהבטיח את הצלחת חיזוק עמודי הבניין.
שלב א' – בחירת מהנדס
ראשית דבר בבחירת מהנדס בניין, בעל ידע וניסיון רלוונטיים. תחילה יבדוק המהנדס את כל העמודים בבניין, ויכין כתב כמויות, תכנית הנדסית משורטטת של חיזוק עמודי הבניין, ובמידה שרלוונטי, לחיזוק, ו/או, תיקון היסודות.
מומלץ לקבל תכנית מפורטת, הכוללת הסבר כתוב עבור כל עמוד בנפרד,
זאת להבטיח, שבתיקון מקצועי עם החומרים הנכונים, אפשר לחסוך בעלויות עיבויי העמוד. בעמודים שהברזלים הפנימיים בתוך הבטון, נחשפו ונפגעו ללא תקנה, יכין המהנדס מפרט משורטט, כתב כמויות, והנחיות ביצוע ליציקת הבטון.
שלב ב- מכרז הצעות מחיר לביצוע
בפרויקטים של חיזוק עמודי הבניין יש להקפיד על מספר כללי יסוד שבלעדיהם כל תהליך העבודה הופך להרפתקה עם סיכון. לכן, בעת איסוף הצעות המחיר מהקבלנים השונים,
1. יש להקפיד ולבדוק שהקבלן, הינו קבלן רשום בתוקף, המורשה לביצוע עבודה מסוג זה.
2. על פי החוק, בפרויקטים מסוג זה של שיפוץ ובנייה, חובה לוודא נוכחות בפועל של מנהל עבודה בבניין, מוסמך ובעל רישיון בתוקף לזמן הביצוע.
3. אין להתחיל את העבודות בפועל עד אשר ישנה וודאות מוחלטת לגבי הכיסוי הביטוחי הרלוונטי, וכן, פוליסת ביטוח קבלנים הכוללת ביטוח אחריות מוצר. לא להסס להתייעץ עם עו"ד, או סוכן ביטוח, המתמצאים ויכולים לאשר את תקינות הביטוחים.
שלב ג – דגשים למעקב למי שאינם מהנדסים או קבלנים
מספר דברים שכדאי לדעת ולעקוב אחריהם בתהליך העבודה גם למי שבנייה אינה מקצועם ,
- אין לסתת, ולפרק בטונים סביב שלד הברזל הפנימי של העמודים בבת אחת על מנת למנוע מצב שהברזלים יתכופפו ויקרסו.
- אין לסתת העמודים במכה אחת, אלא, להתחיל בטיפול עם 2 עמודים שאינם סמוכים אחד לשני ולוודא שימוש ברגליי תמיכה ממתכת לפחות 8 תמיכות לכל עמוד.
- בסיום שלב הסיתות של חלקי בטון וטיח רופפים, וניקוי הברזלים הקיימים, מומלץ לזמן את המהנדס של הפרויקט להערכת מצב, וקבלת הנחיות מהמהנדס להמשך העבודה לאחר שבדק את מצב עמודי הבניין והיסוד.
- טרם יציקת הבטון, יש לזמן שוב את המהנדס, לפני סגירת הטפסנות, שיבדוק האם עבודת תשתית הברזל החדשה תואמת לתכנית.
- עם קבלת אישור ליציקה, מומלץ לבדוק שימוש במכשיר רטט לבטון המפזר את הבטון בצורה אחידה.
- השלב הבא החשוב הוא לדאוג להתזת מים רציפה לקירור הבטון לקבלת הרטבה נכונה של הבטון שיוכל להגיע לחוזקו המכסימלי.
- לבקש שימוש במכשיר לבדיקת חוזק הבטון הנקרא – פטיש שמידט –
שמראה שחוזק הבטון החדש נעשה כראוי, או, להזמין בדיקה של מכון התקנים.